A gyöngybaglyok védelmében is dolgozunk

A közelmúltban Hajdú-Bihar megye déli részén és Békés megye északi részén több helyre helyeztünk ki gyöngybagolynak (Tyto alba) szánt költőládákat.

A ládák lakossági kezdeményezésre, Szalai Dorina előzetes felderítőmunkájának és a ládák elemeinek előkészítését köszönhetően kerültek ki.

A ládákat a helyszíneken szereltük össze és rögzítettük elhagyott magtárak, istállók padlástereibe.

A gyöngybaglyok hazánkban fokozottan védett madarak, természetvédelmi értékük 100.000 Ft.

A faj jellegzetes tulajdonsága, hogy az esetek nagy részében az ember laka helyeken, vagy azok szűk vonzáskörzetében fészkel. Erre kiválóan alkalmasak az elhagyott hodályok, magtárak, öreg templomok, zavarásmentes padlások. A fiókái felnevelésére csöndes, sötét helyeket szemel ki. Március táján rakja 5-9 tojását. A költést az első tojás lerakása után elkezdi, így a kikelt fiókák között mindig van méretkülönbség, gyakran úgy néznek ki, mint az orgonasíp…

Szinte kizárólag apró rágcsálókkal élnek, hasznos szereplői a tanya, a falu, vagy a porta rágcsálókkal szembeni védelmének. Ezeken a csodálatos szépségű éjjeli életmódú madarakon nagyon könnyű segítenünk. Bagolyládákat kell kihelyezni az arra alkalmatos helyeken. Ilyen lehet például egy öreg ház padlása, egy templomtorony, vagy egy elhagyott magtár, esetleg raktárépület.

A nehéz költőládák kihelyezése sokszor nem könnyű, nem „egyemberes” feladat és gondos előkészületeket igényel.

Az olykor izzasztó munka során kiemelt figyelemmel voltunk a baglyok köpeteire, a kuvik (Athene noctua) adatok regisztrálására és az esetlegesen telelő denevérek feltérképezésére is!

Az elhagyott épületek, templomtornyok sokszor a védett denevérek szállásai. Találtunk törpedenevért (Pipistrellus sp.), barna hosszúfülű denevért (Plecotus auritus) és a nyári szállások meglétére utaló nyomokat, jeleket.

A közeljövőben még két láda kihelyezését tervezzük, és reméljük,  jó arányban fogják elfoglalni és fiókákat nevelni bennük ezek a lenyűgöző és impozáns éjjeli vadászok.

A fenti munkában részt vettek: Dudás Miklós, Dr. Endes Mihály, Koczka András, Szalai Dorina.

Képek: Dudás Miklós, Dr. Endes Mihály, Koczka András

Koczka András