I. BéKaland

A Zöldellő Debrecen eseményei előtt immár harmadik alkalommal szerveztünk sétát és kalandot a Természetben, hogy felhívjuk a figyelmet a körülöttünk élő fajokra, védett értékeinkre.

A mostani I. BéKaland nevet kapó találkozónk helyszíne pont emiatt a Köztemető Tükörtava előtt volt, ahol védett környezetben, a zöld  és barna varangy (Bufo viridis, B. bufo) nyomába eredtünk. Ebihal állapotban találkoztunk most velük, majd a megfigyelést július végén augusztus elején újra megismételjük. Koncepciónk az volt, hogy a Lélek Tavába (korábban javaslatunkra) elhelyezett betonkockákat a helyükre igazítsuk, megkönnyítve majd a kijutásukat. Segítségünkre volt ebben az AKSD, akik helyettünk ezt megtették, hiszen a Tó műemlékvédelem alatt áll, így magánszemélyek nem nyúlhatnak hozzá.

Az ebihalak tanulmányozása során más vizi élőlényekkel is találkoztunk a sekély tóban; mint például a sárgaszegélyű csíkbogár, molnár poloska, hátonúszó poloska.

Találkozóink sok kisgyermekkel érkező családot megmozgatnak, amelynek nagyon örülünk, ugyanis Váradi Zoltán aki a Természettárat vezeti, mindig nagyon izgalmas történetekkel szövi át a mondanivalót.

S ami külön öröm, hogy két szervezettel is együtt működünk; a Természettárral és a NATÍV –val.