Közösségi kert és komposztálás

2014 március 30-án (Kikelet hava, Új Hold napján) – a Rónaőrző Természetvédelmi Egyesület támogatásával megalakult a Pitypang Zöld Hulladék Gyűjtő Közösségi Kör.

Az alábbiakban az Egyesület munkatársa, Kiss Szilvia mutatja be a Kör működését.

Közösségi Kert Életre hívása gyermekeknek

Az alapgondolat: a ‘Gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan!’ jelszó gyakorlati megvalósítása.

A kör megalakulásához szükség volt egy helyszínre, ahol átvehetjük a zöld hulladékot, itt kapcsolódott be a József Attila könyvtár, ahol támogató emberekre találtunk.

A rendszer működése: keddenként 16 – 18 óráig személyesen a helyszínen tartózkodok. Ekkor van lehetőség elhozni a héten összegyűjtött zöld hulladékot, ami lehet fűkaszálék, apró gallyak, ágak és komposztálni való más számára értéktelen ‘hulladék’ – amit saját kertemben helyezek el a rágcsálók megjelenésének kivédése érdekében s ha az ottan komposzt megérik akkor abból balkonládákra valót ajándékozunk azoknak akik hozzájárultak ehhez az akcióhoz.

 

A területen van egy kihasználatlan viszonylag napos és szépen beültethető terület a permakultúra alapelveinek megfelelően (a kert attól permakultúrás, hogy azokat az alapanyagokat használjuk, amelyek a területen találhatóak; faágak, kaszálék, téglák, s nem zsaroljuk a földet, igyekszünk szelíden hozzányúlni). Ezen a területen felvállaltuk, hogy Életre hívunk egy kertet, mert a közelben van egy óvoda és egy iskola is, akiket ebbe be lehet vonni és ezzel közelebb lehet őket hozni az Anyaföldhöz, mely élelmet biztosít számukra is.

A terv a következő:

- A kiskert gazdagítása gyógy – és fűszernövény palántákkal. Így a nyári időszakban összegyűjtött szárítmányokból az Őszi – Téli időszakra kis tasakokban gyógyteák várják a gyerekeket,  amikor a könyvtárban lesznek.

- Herbárium készítése, melybe a kiskertben fellelhető növényeket ragasztjuk be, s minden fontos tudnivalót  mellé írhatunk.

-  Ami a legfontosabb, hogy közvetlenül láthatják a gyerekek, hogy mi lesz a magocskákból, hogyan gondozzuk őket és milyen módon történik a betakarítás.

-  Mindez az évszakok körforgásának megfelelően történik. A szezonalitás fontos szerepet fog játszani, hogy lássák mindig van új és új növény, ami fogyasztható- ezáltal tudatosodnak ők is, hiszen a következő generációt képviselik s nem mindegy, mit adunk át nekik.

- Tervünk még az esővíz gyűjtése.

Ezenfelül szeretnénk, ha az emberek előtt példával szolgálhatnánk, hogy ahhoz, hogy valami változzon, tenni kell, csendben nem erőszakosan, hiszen az határoz meg minket, mit teszünk, nem az, hogy miről beszélünk. Jelenleg azt az időszakot éljük, amikor nem fentről kell várni a változást, hanem lentről kell építkeznünk, összefogva.

Eddig beérkezett hozzájárulások: magok, 3 db gyerekkézbe való locsolókanna, 5 -féle palánta (paradicsom, tök, káposzta, spenót, paprika), saját kertemből való növények (édeskömény, rukkola, menta, jégsaláta, cickafark, citromfű), gyógynövény palánták (máriatövis, metélőhagyma, vérehullófecskefű, orvosi zsálya, keskenylevelű utifű).

Az ültetés épp a Májusi Teli Holdra esett, ami szerencsés volt, bár lehet kicsit elcsúszva történtek az áttelepítések (az édesköménynél és a rukkolánál, spenótnál észleltük, hogy nem biztos, hogy meg tudnak erősödni), ez a Tavaszi időszak lesz az átmenet, hogy Őszre már egy virágzó hellyel gazdagodjon a könyvtár.

A kiskert életéről három hetente tervezek beszámolót írni, melyeket fényképekkel színesítek. Ötleteket szívesen fogadok.

Helyszín: Debrecen, József Attila könyvtár (Monostorpályi utca 110.). Találkozási időpontok: Kedd (délelőtt a kert gondozása, délután a zöld hulladék átvétele)

Kapcsolattartó: Kiss Szilvia (06-20-4880606, e-mail: szil.fa30@gmail.com) Rónaőrző Természetvédelmi Egyesület