Ökotábor

2018-ban augusztus 6 és 10 között tartottuk meg az Ökoskodó vetélkedő nyertesei számára szervezett Ökotáborunkat Bodrogolasziban.
A gazdag programban többek között kirándulások, természetismereti és kézműves foglalkozások, előadások, csillagászati bemutató szerepeltek, melyekből az alábbi képek nyújtanak ízelítőt.

2019-ben július 8 és 12 között tartottuk meg táborunkat.
Hétfő reggel 10 órára értünk a Tiszalöki vízierőműhöz, ahol a gyerekek megismerhették Magyarország második legnagyobb teljesítményű vízerőművét. Ezután látogatást tettünk a Kis-Tisza Ökocentrumban, itt körbesétáltuk a számtalan természeti értéket rejtő tanösvényt, a gyerekek itt a nádi madarakat figyelhették meg. A Tiszalök-Tiszatardosi révnél átkeltünk a folyón, majd egy szakvezető segítségével Tokaj hegyalján fedeztük fel a botanikai értékeket, a csoport érdekes információkat tudott megy a hegy geológiai adottságairól, növény- és állatvilágáról és megfigyelhettünk pár érdekes ragadozómadarat is. Hegyi túránk után városnéző sétát tettünk Tokajban, ahol a település történelmével bővíthették ismereteiket a tanulók. Bodrogolasziba érkezve közösen elfoglaltuk a tábori szállást, a vacsora elfogyasztása után pedig a gyerekek és a táborszervezők ismerkedtek meg egymással, a táborvezető pedig ismertette a házirendet és a tábori programtervet is.
Kedden az ébresztő és a bőséges reggeli után , kedden utunk a Sárospatak közelében lévő Megyer-hegyi Tengerszemhez vezetett. Kerékpárokkal a hegy lábáig mentünk, ezután a Tengerszemig egy kellemes gyalogtúrát tettünk, figyelve a minket körülvevő természetet. A bányatónál a természeti értékek mellett a hely történelmével, a tó kialakulásával és a malomkőbányászattal is megismerkedtek a gyerekek. Délután természetvédelmi foglalkozás keretében a Kemence patak völgyét fedezték fel, és jutott még idő egy kővár megtekintésére is.
Szerda reggel a 5 órai ébresztő és a reggeli elfogyasztása után a Bodrog Egyesület környezeti nevelője madármegfigyelő túrát tartott. A táborhoz közeli Bodrog folyó partján sétáltunk végig, ahol számtalan vízi madárral találkoztunk, még a félénk jégmadarat is meg tudták nézni a gyerekek. A parton gyűjtött tollakat közösen meghatároztuk.
Délelőtt kézműves foglalkozásra érkeztünk a Bodrogolaszi Falumúzeumba, a foglalkozásvezetővel közösen hulladékokból bárányt, és mezei virágokból kis kendőt készítettek a táborozók. Az ebéd után természetvédelmi szakember érkezett a táborba, aki érdekes előadást tartott a Zemplén és a hegyalja madarairól, majd egy biciklitúrára indultak, hogy a Szemince-hegyen élő madarakat kapják távcsővégre. A táborhelyen a bőséges vacsora után egy izgalmas előadást hallgathattak meg a gyerekek Norvégia természeti értékeiről.
Csütörtökön korán reggel , 5 órakor a komphoz indultunk madármegfigyelő túránkra. Nagy nagyítású távcső és kézi távcsövek segítségével pásztáztuk a Bodrog folyót, ahol gyorsan a szemünk elé kerültek különböző víz madarak, egy bütykös hattyú családot is meg tudtunk figyelni, akik négy fiókát vezettek. A táborhelyre visszatérve elfogyasztottuk a reggelinket, majd foglalkozásvezetőnk segítségével kreatív és ügyességi tevékenységeket végeztek a gyerekek.
A kreatív foglalkozás után biciklivel meglátogattuk a Búzavirág Alapítványt Vámosújfalun, itt a kézművesek a kosárfonás és az agyagozás rejtelmeibe avatták be a gyerekeket, és mindenki hazavihette a saját maga készítette remekműveket. Az kétfogásos ebédet a bodrogolaszi óvoda menzáját fogyasztották el a táborlakók, ezután kisbuszokkal a Sárospataki várhoz, ahol kulturális foglalkozást tartottunk, majd tárlatvezetésen vettünk részt. A magunkkal hozott uzsonna elfogyasztása után visszaindultunk a táborhelyre, előkészülni a tábort záró tábortűzhöz.
Az esti programhoz átsétáltunk a régi TSZ irodához az előadóterembe, ahol egy érdekfeszítő csillagászati előadást hallgattunk meg. Az előadás után az amatőrcsillagász által hozott csillagászati távcső segítségével a gyerekek megtekintették a Holdat és a Jupitert. A csillagászati bemutató után a táborozók fát gyűjtöttek, a tábori nevelők segítségével meggyújtották a tüzet és az előzetesen elkészített szalonnát, kolbászokat kezdték el sütögetni. A jó hangulatú sütögetéshez a még jobb hangulatot egy meghívott muzsikus gitárzenéje adta, aki különböző népdalokkal, slágerekkel szórakoztatta a táborlakókat.
Pénteken az előző napi jó hangulatú tábortűz után a gyerekek pénteken reggel 9 órai ébresztő és a reggeli bundáskenyér elfogyasztása után elkezdték a tábor rendberakását, az ágyneműk lehúzását, összecsomagolást és szemétszedést. Mikor mindenki elkészült, tartottunk egy tábori értékelést, ahol mindenki elmondhatta a véleményét a táborról és elmesélhette a legizgalmasabb tábori kalandját. A beszélgetés után tábori nevelőnk egy érdekes tesztet készített a gyerekeknek, ahol az egész heti tábori tanulmányokból tett fel kérdéseket a táborlakók számára. A gyerekek nagy lelkesedéssel álltak neki a kérdések megválaszolásához, hiszen értékes és hasznos nyereményben részesültek az 1.,2., és 3. helyezettek.
A vetélkedő után drónreptetésen és légifotózás bemutatón vehettek részt a gyerekek, ahol még a táborhelyüket is megnézhették madártávlatból.
Az ebéd elfogyasztása után kishajós vízitúrán vettünk részt a Bodrog folyón, így még közelebbről tudtuk megnézni a folyó madárvilágát.
A vízitúra után kellemesen elfáradva, élményekkel gazdagon indultak haza a gyerekek Bodrogolasziból.

2020-ban augusztus 3 és 7 között tartottuk meg
Hétfő reggel elsőként a Zeleméri Csonkatoronyhoz látogattunk el a táborozó gyerekekkel, ahol egy kiselőadás formájában megismerhették a templomrom történetét és a hozzá kapcsolódó hiedelmeket.
Az előadás után elfogyasztották a reggelit, kiosztásra került a tízórai és készülődtünk a túrához. A Debrecen-hajdúböszörményi tölgyesek Natura 2000 területen 8 km gyalogtúrát tettünk, itt megismerkedtünk a terület védett növény-és állatvilágával, természetvédelmi jelentőségével és veszélyeztető tényezőivel.
A túra vége a debreceni Nagyerdei Étterembe vezetett, ahol elfogyasztották kétfogásos menüjüket, és egy kis pihenés után felkerestük a Debreceni Állat-és Növénykertet.
Az állatkertet körbejártuk, minden állatnál mondtunk egy rövid ismertetőt, s miután kellemesen elfáradtak, az állatkerti étkezőhelyen elfogyasztottak egy-egy hot-dog-ot.
Kedd reggel kisbuszokkal indultunk a Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzetbe. Itt egy természetvédelmi szakember várt minket, aki egy ismeretterjesztő előadást tartott a Tokaj-Bodrogzug TK élővilágáról. Az előadás végeztével egy növény-és állatismereti túrára indultak a gyerekek a szakvezetővel a Bodrogkeresztúri Kilátóhoz. A kilátónál előkerültek a nagy nagyítású távcsövek, ezekkel pásztáztuk a területet. A legérdekesebb az előttünk elterülő mezőn gyülekező 30 fokozottan védett fekete gólya, és a fejünk felett keringő nagy fehér gólya csapat.
Az ebédet Tiszadobon fogyasztottuk el, majd indultunk is az Andrássy-kastélyba, ahol a kastélypark madárvilágát néztük meg.
Ezt követően a tiszalöki Kis-Tisza Ökocentrum tanösvényét jártuk be, itt a nádasok madárvilágát kutattuk.
A túrák végeztével indultunk vissza, a hajdúböszörményi Halászcsárda Étteremben pedig elköltöttük kétfogásos vacsoránkat.
A szerda reggelt kézműveskedéssel kezdték a gyerekek. A foglalkozást a Napsugár óvodába tartotta egy kézműves hölgy, s míg ő az előkészületekkel foglalatoskodott, a gyerekeknek kiosztottuk a friss péksüteményeket és megreggeliztek.
Először agyagból készítettek mű fecskefészket, majd vászonzsákokat batikoltak.
A kézműveskedés végeztével már vártak minket a Halászcsárda Étterembe, ahol kétfogásos menü volt az ebéd.
Kis pihenő után kisbuszokkal elindultunk a Hortobágyi Nemzeti Parkba, itt kisvasútra szálltunk és az 5 km-re lévő Kondás tóhoz vonatoztunk, ahol a nemzeti park munkatársa tartott egy természetvédelmi előadást a gyerekeknek , majd nagy nagyítású távcsövek segítségével megnézhették, milyen madarak tartózkodnak a vizen.
A vonatozás után elindultunk Magyarország egyik legjelentősebb lótenyésztő központjába, a Mátai Méneshez, itt a különbözőlófajtákat, lótenyésztést és lovassportokat ismerhették meg a táborozók.
Hazaindulás előtt Hortobágy-Mátán elfogyasztották a vacsorának szánt rántotthúsos szendvicsüket.
Csütörtök reggel látogatást tettünk a Hajdúsági Hulladékgazdálkodási cég hulladékkezelőt elepére, ahol
hulladékgazdálkodással, szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos ismeretbővítő terepfoglalkozáson vettek részt a gyerekek.
Délben már a Halászcsárda Étterem várt minket a kétfogásos ebéddel, amit a gyerekek jóízűen elfogyasztottak, és kevés pihenő után már indultunk is a Bocskai Strand- és Gyógyfürdőbe, itt a vízi játékok mellett a táborozók kipróbálták a nyakzuhanyt, pezsgőfürdőt, a termálmedencéket és a vízicsúszdákat is.
Az este véget érő program után a gyerekek vacsoráját a Halászcsárda Étterem biztosította.
A tábor záró napján Hajdúviden kerestük fel az Ócskaiskolát. Az iskola az 1925-26-os években épült, mely Állami Elemi Népiskolaként kezdte meg működését. Az épület mára már rendezvényeknek, nyári táboroknak ad otthont, és itt került kialakításra egy beltéri és egy szabadtéri madárvédelmi kiállítás és tanösvény.
A reggeli elfogyasztása után -„ A rétek, mezők madárvilága „ címmel – foglalkozás tartottunk hajdúvidi ócskaiskola kiállítótermében és az udvarán, itt a gyerekek egy előadás és egy tárlatvezetés során ismerkedtek meg a Hajdúság madárvilágával.
Az ebéd elfogyasztása után egy természetismereti totóval és egy kreatív feladattal készültünk a gyerekek számára. A 10 kérdéses totót helyesen megfejtők és a kreatív, rajzos feladatot teljesítők között (ami egyben a döntő is volt) természetvédelmi társasjátékokat osztottunk ki.
Vacsorára szabadtűzön főzött slambucot készítettek, ezzel egybekötve pusztai gasztrobemutatón vettek részt a táborozók.
A vacsora elfogyasztása után kezdődött a táborzáró csillagászati előadás, amit csillagászati bemutató követett. A Magyar Csillagászati Egyesület Hajdúböszörményi Csoportja 5 csillagászati távcsövet hozott, amivel bolygókat, a Holdat és gömbhalmazokat mutattak be.