Orchidea-fotóstúrán voltunk Debrecenben

2017. június 04-én került megrendezésre nyár eleji orchidea-fotóstúránk Debrecen-Józsa határában.

Tizenhatan tettünk meg egy rövid, de annál kellemesebb sétát annak érdekében, hogy személyesen találkozzunk a Józsai legelő védett szépségeivel, a pompás kosborokkal (Anacamptis palustris subsp. elegans).

A kilátogatók a terepi tájékoztató során megismerkedhettek a Tócó-patak és a Tócó-völgy természetvédelmi jelentőségével, történetével, aktuális problémáival és a legfontosabb fajaival.

Gyalogutunk során igazi vadvirágtengeren keresztül haladtunk, mely számos pollinátornak (beporzást végző ízeltlábúnak) nyújtott terített asztalt. A mezei varfüvek, a kakascímerek, a kígyóhagymák vagy az üstökös gyöngyikék sokasága kiváló fotótémákat nyújtottak. Rövid ismertetőkkel mutattuk be ezeket a fajokat a csoportnak. Kiemelten ügyeltünk a nappali lepke és poszméhfajokra, a szitakötőkre, róluk lehetőségeinkhez mérten fotókat is készítettünk. A Tócó-patak környékén szerencsére a védett és Natura 2000 jelölőfaj nagy tűzlepke (Lycena dispar) állományai is fellelhetőek.

Nemsokára elértük a pompás kosborok állományát is, ahol megelégedve tapasztaltuk, hogy a tavalyi felméréshez képest nőtt az állomány. Röviden elbeszélgettünk a kosborokról, azok mitológiai, kultúrtörténeti és természetvédelmi jelentőségéről, majd a közelünkben virító pompás sisakoskosborról is.

Miután mindenki megtekintette és körültekintően fotózta ezeket a védett orchideákat, folytattuk utunkat a kis legelőn, komótosan meg-megállva élveztük a virágok és az ízeltlábúak sokaságát.

Sordély (Emberiza calandra) üldögélt a bokron, fülemüle (Luscinia megarhynchos), vörösbegy (Erithacus rubecula) és énekes rigó (Turdus philomelos) énekelt a sövényben, barna rétihéja (Circus aeruginosus) vadászgatott alacsonyan, miközben busalepkéket, ökörszemlepkéket, boglárkákat figyelhettünk meg. A pompásan illatozó kakukkfüvek, rovarcsalogató zsályák között visszasétálva még megálltunk a Tócónál, hogy a törékeny, finom szitakötőkről, a fémeskék és fekete színekben játszó légivadászokról készítsünk pár felvételt.

Összességében elmondható, hogy 2017-es debreceni orchidea túránk is kellemes, kora nyári időben és szép élményekkel gazdagítva zajlott le.

Szöveg és képek: Koczka András, Szabó Tünde