Öt alkalmas főzőklub Debrecenben

Az MTVSZ-el (Magyar Természetvédők Szövetsége) közösen az “FF Suli pályázat” keretein belül Öt alkalmas főző klub megszervezésére kaptunk lehetőséget, melybe nagy örömmel vágtunk bele.

A klub eseményeit a fenntartható – és egészséges életmód, az élelmiszer önrendelkezésre építettük.

Tematikailag a következő című találkozókat tartottuk meg Október 31 . és December 12. – e között három órás szakaszokban:

- Gyógynövények a konyhában
- Főzzünk Biodobozból
- Beszélgetés a vega és vegán életmódról
- Alapanyagok a konyhában, avagy…
- Készülődés az ünnepekre természetesen

A szombati alkalmakon nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy megmutassuk a hazai, szezonális termékek alkalmasak arra, hogy színesen, egészségesen étkezzünk s megtanultuk, hogy sok olyan termék elkészíthető, amely bár a boltok polcain is megtalálható – viszont mesterséges és egészségünkre káros anyagokkal teli, ezért befőztünk, házi zöldségkrémeket készítettünk, kenyeret sütöttünk s gabonatejet készítettünk.

Minden alkalommal igyekeztünk olyan hasznos tudnivalókat becsempészni, melyek hosszú távon könnyen beépíthetőek egy a fenntarthatóságot követő életmódban, melyet mi most a konyha – étkezés oldalán erősítettünk.

A következő ételeket készítettük el közösen:

- Csalánvíz, Csalánpesztó, Panír sajt, Házi nyers zabtej, Római köményes fahéjas céklakrém, Sörélesztőpehelykrém,
- Őszi saláta gyógy – és fűszernövényekkel, Téli zöldsaláta, Pirított magos saláta
- Élesztős lila hagymás rozmaringos kenyér, Öregtésztából begyúrt kenyér
- Sütőtökkrém leves pirított tökmaggal, sörélesztőpehellyel, Hamis gulyás leves
- Székely káposzta köményes jázmin rizzsel, Kakukkfüves rakott sárgarépás jázmin rizs, Főtt – pirított petrezselymes burgonya, gyömbéres sütőtök mártásban
- Kukorica prósza téli gyümölcsökből, Búzacsíramálé, Házi szaloncukor
- Étel – Élet – Lét Mandala

Ezenfelül megismerkedtünk a csíráztatással, a vízitormával, a gyógyteákkal, a fűszerekkel – fűszerkeverékekkel s ami a legfontosabb egymással.

A jelenlévők érdeklődésének megfelelően nagy figyelmet fordítottunk arra, hogy ismertessük azokat az apró lépéseket, melyek egy fenntartható életmód felé vezetnek.