Pásztortáska Baráti Kör

Elindult Debrecenben az első “közösségi támogatású mezőgazdasági kezdeményezés”, a Pásztortáska Baráti Kör.

A debreceni dobozrendszer elindításában egyesületünk is részt vállalt (mi szerveztük a 2013 ápr. 5-6-i tréninget, aminek nyomán elindult a szervezés).

Bővebben a kezdeményezésről és az aktuális hírekről a Kör honlapján itt lehet olvasni.

A Pásztortáska Baráti Kör bemutatkozása

A Pásztortáska Baráti Kör egy olyan közösség, amelynek tagjai hetente egy „doboznyi” válogatott biozöldséget (későbbiekben egyéb más termékeket is) kapnak a környékükön élő termelő(k)től. A működés feltétele, hogy a termelő(k) által megtermelt különféle zöldségekre előre meghatározott vásárló/ tag (kereslet) jelentkezzen. Ezzel a vásárló rendszeresen jut hozzá a minőségi biozöldségekhez piaci ár alatt, a termelő pedig kikerüli a „piacozás” veszélyeit, hiszen egyenletes áron kínálja terményeit meghatározott vevőkörnek. A piaci értékeken túl fontos szempont számunkra a termelővel való személyes kapcsolat kialakítása is, hiszen tapasztalata, tudása és szakértelme nélkülözhetetlen a jövő generációi számára.

A Rónaőrző Természetvédelmi Egyesület szervezésében a Zöldellő Univerzum előadás sorozat keretében 2013. Április 5 – 6. -án helyszíni találkozót és képzést tartott a Tudatos Vásárlók Egyesülete a Romkertben. Ezt Június 22.-én egy másik követte, melyhez Marján Zsuzsa (bio Zsuzsa) biztosította a helyet a Bioudvarban. Itt előadást tartott a Debrecenbe ellátogató Josy Taramarcaz és Astrid Gerz a svájci AGRIDEA-tól, akik már több hasonló kezdeményezés indulását segítették. A ma már működő debreceni doboz-rendszer ezen a napon indult útjára, melyről bővebb információ a debrecenidoboz.blogspot.hu-n olvasható.

A közösségi mezőgazdaságról pedig az www.erdodi.hu és a http://tudatosvasarlo.hu/cikk/hogyan-mukodik-kozossegi-mezogazdasag-eloadas-es-kepzes-debrecenben honlapon lehet tájékozódni.

A Pásztortáska Baráti Kör célja, hogy segítse a tudatos vásárlói szokások bevezetését, mint például:

  • közvetlen kapcsolat a termelővel,
  • a vásárló hozzájut jó minőségű, friss, idényzöldségekhez, melyek a jövőben bővülni fognak a következő alapvető élelmiszerekkel: liszt, olaj, sajt, méz, gabona, fűszer sók, ecetek és egyéb termékekkel
  • minőségi bio-termékek előre meghatározott áron
  • heti egyszeri szállítással, adott helyen, előre meghatározott időben való doboz átvétele

Az egységdoboz tartalma mindig a szezonális biozöldségeket tartalmazza, melynek induló ára 2.500,- Ft/ hét. Emellett tervezzük kisebb és nagyobb dobozt összeállítását is.

Közösségünk nem csak a doboz rendszer kiépítésével foglalkozik, későbbiekben szeretnénk különböző közösségi események szervezésében is szerepet vállalni.

Ha te is szeretnél velünk tartani, kérdéseiddel fordulj hozzánk bizalommal!

Kiss Szilvia:     06 – 20 – 488 – 0606                         szil.fa30@gmail.com

Poór András:   06 – 20 – 472 – 6302                         andraspoor@gmail.com