Szakköri foglalkozások – 2018

EFOP pályázatunk keretében havonta tartunk szakköri foglalkozásokat debreceni és hajdúböszörményi partner intézményeinkben. A programokon minden iskolából 3-3 tanuló vesz részt.

Az alábbiakban minden eseményről rövid leírással és néhány képpel számolunk be.

Február 23. Hajdúböszörmény: Az éjszakai ragadozó madarakról
Élénk érdeklődés mellett indulhatott el a Zöld Kör előadótermében február utolsó péntek délutánjára meghirdetett természetismereti szakkör, amelynek első foglalkozását az éjszakai ragadozó madaraknak szenteltük és így a résztvevők a baglyok világába kalandozhattak el. A programon több mint egy tucatnyi gyermek vett részt a város három iskolájából, amelynek alkalmával a foglalkozás első részében a szomszédos Hajdúsági Múzeum udvarára látogattunk, ahol előbb megszámoltuk a napközben az udvar örökzöldjeinek sűrűjében pihenő erdei fülesbaglyokat – ott jártunkkor 14 példányt számolhattunk össze -, majd a tuják tövében bagolyköpetet gyűjtöttünk. Ezt követően egy, az előadóteremben megtartott előadás keretében megvizsgáltuk hogyan alkalmazkodtak a baglyok az éjszakai ragadozó életmódhoz, majd megismertük a hazánkban előforduló bagolyfajokat Guba Attila biológia tanár – szakkörvezető segítségével. Végül egy kis nyomozómunka következett: a gyűjtött bagolyköpeteket szétszedtük, és a csontok alapján közösen meghatároztuk, hogy mi volt a baglyok vacsorája mikroszkóp segítségével.

Március 14. Természettár: Mikroszkópos gyakorlat
A foglalkozás alatt megismerkedtünk a mikroszkóppal és működésével, majd botanikai, zoológiai és patológiai preparátumokat vizsgáltunk, melyeket mindenki dokumentált is saját jegyzetébe. Ezt követően nyúzatot és metszetet készítettünk, és vizsgáltunk meg alaposan.

Március 22. Álmosd – szakkör és terepfoglalkozás
Résztvevők: Álmosdi Bocskai István Általános Iskola tanulói
Helyszín: Álmosdi Bocskai István Általános Iskola
Az általános iskola tanulói megismerkedhettek a világ különböző élőhelyein lakó baglyokkal, és a hazai bagolyfajokkal. Betekintést nyertek a baglyok különleges képességeikbe, életmódjukba, és a bagolyköpeteken keresztül a táplálkozási szokásaikba is.
Nevelőként 2 fő pedagógus vett részt (az osztályfőnök és egy szaktanár a Bocskai István Általános Iskolából).

Március 23. Hajdúböszörmény: Hortobágy élővilága
Nem lankadt az érdeklődés a második foglalkozásra sem, így szintén teltházas volt a Zöld Kör előadóterme a március utolsó péntek délutánjára meghirdetett természetismereti szakkör alkalmával is, melyet a Hortobágy növény és állatvilágának, leginkább a madaraknak szenteltük és így a résztvevők a Hortobágy varázslatos világában kalandozhattak el. A foglalkozás célja – az új ismeretek megszerzése mellett – az volt, hogy előkészítse a következő programelemet, ami egy Hortobágyra szervezett kisvonatos madarásztúra. A programon több mint egy tucatnyi gyermek vett részt a város három iskolájából, amelynek alkalmával megismertük a Hortobágy növény és állatvilágát leginkább a madarakra koncentrálva. A fajok megismeréséhez egy vetítettképes előadás és madárhatározó könyvek segítségével jutottunk közelebb. A foglalkozás kiegészítő elemeként megismerkedtünk a binokuláris távcső és a teleszkóp (nagy nagyítású madarász távcső) felépítésével, működésével és használatának módjával is, hogy a terepi programon már használni tudjuk az itt megszerzett ismereteket.

Április 18. Természettár: Bagolyköpet analízis
A foglalkozás első részében megismerkedünk általánosságban a baglyokkal, testfelépítésükkel és anatómiájukkal, majd hazánk bagolyfajaival, életmódjukkal, és szokásaikkal. Ezt követően erdei fülesbagoly köpetet elemeztük, s a kipreparált csontocskákból (koponyák és állkapcsok) meghatároztuk az elfogyasztott zsákmányállatokat fajra nézve.

május 4. Hajdúböszörmény: Természetfotózás
Az április végén a koordinátor pedagógusok kérésére elhalasztott foglalkozás témája a természetfotózás volt. Ennek apropóját az adta, hogy még néhány napig megtekinthető volt a foglalkozás idején Molnár Antal természetfotó tárlata – Élet a Bodrog mentén címmel – a helyi művelődési központ galériájában.
A szakkör első részében a természetfotós előadását tekinthették meg a résztvevők, amely PPT diasorral egészült ki és a természetfotózásról, azon belül elsősorban a madárfotózásról tartalmazott ismereteket és praktikákat. De ezen túl magáról a fotózásról, valamint a digitális képalkotásról, annak történetével is megismerkedhettek a diákok.
Ezt követően a fél perc séta távolságra található művelődési központba fáradhattunk át és tekinthettük meg az említett tárlatot.

május 17. Természettár: Ősállattan
Visszamentünk sok millió évet az időben, miközben megismerkedtünk a letűnt korok lényeivel és a kövületek gyűjtésével. Hiteles fosszília lenyomatot készítettünk.

május 23. Hajdúdorog: Odúkihelyezés
Résztvevők köre: Hajdúböszörményi Bocskai István Általános Iskola (Hajdúböszörmény), valamint Középkerti Általános Iskola (Hajdúböszörmény) tanulói
Helyszín          :           Pródi-gyepek (Hajdúböszörményi külterület)
Az utazással együtt 3 órás időtartamú foglalkozás alkalmával a résztvevők bekapcsolódhattak és segíthették a Hortobágyi Nemezeti Park és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közös kezdeményezését a szalakóta védelméért (a szalakóta egy fokozottan védett és veszélyeztett, Natura 200 jelölő faj madár, amely házigalamb nagyságú és a fákkal, facsoportokkal tarkított füvespuszták fészkelője).

A terepprogram alkalmával Kovács Zoltán természetvédelmi őr irányítása mellett összesen 5 mesterséges odú került kihelyezésre, a várostól 10-15 km-re lévő füvespusztákon. Többnyire facsoportok, fasorok szélén egy-egy idősebb fa törzsére erősítve, de egy-egy odú magányos nyárfára és villanyoszlopra is került. A program során természet- és helyismereti és madárvédelmi fogásokat, ismeretket sajátíthattak el a résztvevők, miközben élmény szerűen ismerhették meg a Pródi-gyepek élővilágát.

június 12. Természettár: Anatómia – Csontok az emberi testben. csontváztérképet készítettünk és megvizsgáltuk a csonttípusokat.

szeptember 9. Természettár

szeptember 18. Hajdúböszörmény – Természetvédelem
2018/2019-es tanév első szakkörét a természetvédelem alapjai témában tartottuk az érdeklődő gyerekeknek. A szakkörösök többek között  megismerkedhettek a természetvédelem alapfogalmaival, történelmével, a hazai nemzeti parkokkal, természeti értékekkel, és a Debrecen-Hajdúböszörményi tölgyesek Natura 2000-es jelölőfajaival. A jelölőfajokat részletesen átbeszéltük, a gyerekeket leginkább a két denevérfaj, a nyugati piszedenevér és a csonkafülű denevér érdekelte.