Témanapok

EFOP pályázatunk keretében partnerintézményeinkben évente 1 alkalommal (az óvodában 2 alkalommal) környezet és természetvédelmi témanapokat tartunk. A témanapok négy fő tevékenysége:
1) interaktív kiállítás, tárlatvezetéssel, 2) gyakorlati bemutató, 3) előadások legalább 2 témában, külön-külön előadóval.

Az alábbiakban az egyes témanapokról rövid leírással és néhány fényképpel számolunk be.

A 2018 évi Témanapokon a Zöld Kör Hulladékból termék című kiállítását mutattuk be szakértői tárlatvezetéssel. A kiállítás a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára hivatott felhívni a figyelmet, valamint az újrahasznosítás menetét mutatja be a különböző anyagtípusoknak (papír, műanyag, fém, üveg, gumi és a komposztálás).

Alsós gyerekeknek mini hulladékkezelő teleppel és óriás társasjátékkal formáltuk a szemléletét.  A mini hulladékválogatóban a gyerekek sok hasznos információhoz jutottak. Többek között játékos keretek között ismerkedtek a szelektív hulladékgyűjtés módjával, a szelektív hulladékgyűjtés hasznával. A megszerzett ismereteket tevékenyen ki is próbálhatták. Valósághű szemetet válogattak a megfelelő konténerbe, mely egy futószalagon keresztül érkezett éppen úgy, ahogy az igazi hulladékválogatóba. Ehhez megfelelő felszerelést, védőruhát is magukra ölthettek (mellény, kesztyű, védősisak), mely még érdekesebbé, izgalmasabbá tette a válogatást. A bemutatott játék elérte célját: valóban interaktív módon igyekszik a gyerekek szemléletét pozitív irányba formálni. Biztosak vagyunk abban, hogy ez is hozzájárul a környezettudatos magatartás kialakításához. Az óriás társasjáték pedig a hulladékgazdálkodás témakörét öleli fel a megelőzés és szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítve.

A kapcsolódó előadásokon az élővilágbarát kertről, környezet és természetvédelemről, és a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról,
az állatok rejtőzködéséről, a túlélési stratégiákról (azaz különleges és ismert fajok milyen trükköket és módszereket vetnek be az életben maradásért) és a pelék életéről és védelméről tartottunk előadásokat. A tanulók megismerkedhettek egyesületünk pelevédelmi munkájával is.

2018. 04. 23. Álmosd

2018. 04. 24. Ibolya utcai Általános Iskola (Debrecen)

2018. 04. 25. Középkert utcai Általános Iskola (Hajdúböszörmény)

2018. 04. 26. Bocskai Általános Iskola (Hajdúböszörmény)

2018. 05. 10. Kincskereső Óvoda (Hajdúböszörmény)

2018. 06. 13. Svetits Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda (Debrecen)

2018. október 5. Szent Efrém Általános Iskola (Debrecen)

 

2018. október 17. Református Általános Iskola (Debrecen)

 2018. november 14. Széchenyi István Mezőgazdasági Szakközépiskola (Hajdúböszörmény)

2018. 12. 11. Kincskereső Óvoda (Hajdúböszörmény)

2019
A témanapok programja: Kiállítás, tárlatvezetés és játszóház a ZÖLD OTTHON, a fenntartható háztartás témában http://zoldotthon.net/hu/
A Zöld Otthon nevet viselő kiállítás 12 panelből áll, melyen a környezettudatos és fenntartható háztartást mutatjuk be egy ház előszobájától egészen a kertig. A gyerekek megtudhatják, hogy a saját háztartásukat hogyan tudják kis segítséggel környezettudatossá változtatni, természetbarát kertet létrehozni. A játszóházban pedig a Szelektivity nevű, nagyméretű társasjátékkal tanulhatják meg játékosan a szelektív hulladékgyűjtés alapjait.
Ezen túl előadásokat tartunk egy-egy osztályban a Nagyerdőről és Hortobágyról, illetve a gyógynövényekről.

március 18. Ibolya utcai Általános Iskola (Debrecen)

május 11. Svetits Általános Iskola

május 27. Álmosdi Általános Iskola

június 4. Bocsakai Általános Iskola (Hajdúböszörmény)

június 5. Középkerti Általános Iskola (Hajdúböszörmény)

június 19. Kincskereső Óvoda (Hajdúböszörmény)