Ürgetelepítések a Körös-Maros és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságok területén

Egyesületünk idén is szerepet vállalt  a Raptors Prey LIFE projekt keretei között végzendő ürgetelepítési munkálatokban. A közönséges ürge (Spermophilus citellus) fokozottan védett kisemlősünk, természetvédelmi jelentőségét tovább növeli, hogy a ritka és értékes ragadozó madárfajainknak, mint a kerecsensólyom (Falco cherrug) és a parlagi sas (Aquila heliaca) fontos táplálékállata.

Ezeknek a madaraknak a stabil állományaik fenntartásához  igen lényeges a megfelelő táplálkozóhelyek biztosítása, ennek egyik módja a jelenleg még meglévő ürge-élőhelyek  megőrzése, és a másik lehetőség pedig új ürge kolóniák létrehozása. Az élvefogó csapdákkal befogott ürgéket a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisáról- Kecskemétről és a Budapest Airport területéről fogtuk be mintegy 200 darab csapda kihelyezésével. A 80 befogott egyedet a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz Igazgatóság működési területén található Kecskeri-puszta Természetvédelmi Területre és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságához tartozó Csudabala-pusztán engedtük szabadon egy-egy előzetesen megépített „citelláriumba”. Ez az építmény egy sűrű szövésű raschel hálóval ideiglenesen elkerített területrész az ürgék számára. A célterületek ökológiai szempontból is (a talajvízszint magassága, a talajtípus, az uralkodó vegetáció fajösszetétele, a területen folyó gazdálkodás kaszálás vagy a legeltetés mértéke stb.) előzetesen fel lettek mérve és térképezve s amennyiben megfeleltek az áttelepítési kritériumoknak, úgy elkezdődhettek az előkészületi munkálatok. A „citelláriumokban” talajfúrógép segítségével „műkotorékokat” fúrtunk, és ezekbe a mesterséges üregekbe eresztettük bele az áttelepített ürgéket, mindegyikbe egyet-egyet. A beeresztés után a lyukakat fűcsomókkal kis időre lezártuk, ami segítette, hogy az állatok megnyugodjanak, a fűcsomók eltávolítása után a sűrű szövésű háló tartotta ideiglenesen helyben az ürgéket. Kieresztésük után mindkét helyen több napi őrzéssel biztosítottuk azt, hogy az állatok ne széledjenek szét idő előtt, és a ragadozó madarak, emlősök ezen idő alatt ne veszélyeztessék őket. Különféle gyümölcsökkel és magkeverékkel tápláltuk az áttelepített kisrágcsálókat, ezzel is segítettük, hogy minél előbb megszokják új környezetüket.

Az új területekre telepített ürgekolóniáknak a hosszú távon való életben maradásuk biztosítása az elsődleges természetvédelmi cél. Az áttelepített állományok a következő években, ha kellően majd megerősödtek csak azok után számíthatunk arra, hogy betöltsék az ökoszisztémában azt a szerepüket, ami a táplálékláncban a csúcsragadózó és a zsákmányállata között fennáll, egy tartós egyensúlyi állapotot biztosítva, vagyis a predátorok csak annyit zsákmányolnak elsősorban a beteg, legyengült egyedek közül, hogy az ürgepopulációk önfenntartó-képessége megmaradhasson.

 

Szöveg: Dudás Miklós-Szabó Tünde

Fotók: Birizló Csaba- Koczka András-Szabó Tünde