V4 asztro-turizmus workshop Lengyelországban

Egyesületünk résztvevője egy Visegrádi 4 pályázatnak, melynek témája a csillagoségbolt-parkok és az asztro-turizmus.

 

I. workshop: „Asztro – turizmus értékes természeti helyszíneken” („Astro-tourism in valuable natural places”)
2016. április 25-27-, Lutowiska, Przemysl, Lengyelország

A programot szervező „Horyzonty” nevű technológia transzferre és innovációra szakosodott lengyel szervezet partnereivel 2016-ban 4 workshopot tart a Visegrád Alap támogatásával. Az első volt a fenti rendezvény (alább van a program szórólapja a további rendezvények – köztük a hortobágyi, illetve csehországi és szlovákiai – feltüntetésével).

A program során titkárunk előadást tartott „Asztro-turizmus a Hortobágyi Csillagoségbolt-parkban” címmel. A többi előadás a lengyel, szlovák és cseh partnerek tapasztalatait mutatta be a csillagoségbolt-parkok és a turizmus viszonylatában. A programon részt vett partnerszervezetünk a Magnitúdó Csillagászati Egyesület képviselője is, aki Asztro-turizmus Magyarországon címmel tartott előadást.
Másnap kiránduláson vettünk részt a Bieszczady Nemzeti Parkban (áprilisban itt is szokatlan módon az előző két napban havazott).
A nemzeti park Hortobágyhoz hasonlóan egyben csillagoségbolt-park is (nagyon szép tábláik és szóróanyagaik vannak a témáról).
Megtekintettük a park létesítményeit, többek között az égboltfényesség mérésére alkalmas eszközöket, illetve a program során elvittek bennünket a park „Bölény rezervátumába” is.
Délután a csillagoségbolt-park programot általánosságban bemutató sajtótájékoztatón vettünk részt.

Harmadik napon meglátogattuk a Bolestraszyce Arborétumot (Przemysl mellett).  Az arborétumban szintén folyik fényszennyezéssel és a csillagoségbolt-parkok értékeivel kapcsolatos ismeretterjesztés. Érdekes kezdeményezés a látássérültek számára készült „kitapintható csillagtérkép” és „planetárium”.  Itt is (miként a Bieszczady csillagoségbolt-parkban) horizontális napórákat helyeztek el (ahol maga a látogató az „árnyékvető”).  Az Arborétum szeretne kapcsolatot létesíteni az elnökünk által igazgatott debreceni Egyetemi Botanikus Kerttel. Az együttműködésről előzetes tárgyalást folytattunk.