Zöld Forrás 2014 – A Hortobágyi Csillagoségbolt-park fényszennyezettségének monitoringja, a park népszerűsítése

Egyesületünk “A Hortobágyi Csillagoségbolt-park fényszennyezettségi állapotának monitoringja, a csillagoségbolt-park népszerűsítése” (PTFK/315/2014 ) című pályázatának megvalósítására 540 000 Ft-ot kapott a VM (FM) Zöld Forrás alapjából.

A projekt fő tevékenységei:

I. A parkról készült első felmérés 2009-ben készült. (A felmérés néhány eredménye honlapunkon megtekinthető: http://hortobagy.csillagpark.hu/mer.htm). A mérést 2014 során újra elvégezzük az eredeti helyszíneken és újabbakon is: 10 db. mintavételi helyen halszemoptikás felvételeket készítünk és elvégezzük DCLUM szoftveres kiértékelésüket illetve a Hortobágyot átszelő műutak mentén  50 ponton Sky Quality Meter-es méréseket készítünk. Az eredményeket honlapunkon publikáljuk és továbbítjuk az illetékes HNPI felé is.
II/1. A Parkról készült első leporelló már elfogyott és helyenként túlhaladott is (itt látható: http://hortobagy.csillagpark.hu/hortcsillpark.pdf ).
Ezt fogjuk 2014 végéig újabb képekkel és aktuális információval felfrissíteni és újra kiadni.
II./2. A csillagoségbolt parkokról készítettünk korábban egy filmet (itt tekinthető meg: http://hortobagy.csillagpark.hu/taj_2.html ).
Most egy, kizárólag a Hortobágyi Csillagoségbolt-parkot bemutató time-lapse technikával készített kb. 5 perces filmet készítünk 2014 végéig, melyet a Youtube-on és honlapunkon helyezünk el, és programjainkon vetítünk, illetve a HNP rendelkezésére bocsátjuk.
A filmet Kolláth Zoltán készíti, aláfestő zenéjét a Kálmán Péter népzenész biztosítja hortobágyi dallamokkal.
II./3. Frissítjük és új, korszerűbb design-nal látjuk el http://hortobagy.csillagpark.hu honlapunkat.

Eredmények:

- Elkészült a Hortobágyi Csillagoségbolt-parkot bemutató leporelló

- Elkészült a Csillagoségbolt-park honlapja, melyet folyamatosan frissítünk

- 10 helyszínen halszemoptikás felvételt készítettünk, melyeket DCLUM szoftverrel kiértékeltünk (lásd alább)

- 50 helyszínen Sky Qulality  Meter-rel (SQM) méréseket végeztünk. A mérések eredményeit elküldtük a HNP Igazgatóság részére (lásd alább)

- Elkészült a Csillagoségbolt-parkot bemutató kisfilm

 

A projektet a FM Zöld Forrás Pályázata támogatta (azonosító: PTFK/315/2014 )

fm_logo_szines