Zöld Forrás 2016

Egyesületünk 1000.000 Ft támogatásban részesült a “Természetvédelmi szemléletformáló, monitoring és fajvédelmi programok Debrecenben és Kisgyőrben” című pályázatának megvalósítása érdekében. (PTKF/766/2016)

Főbb tevékenységek:

I.Környezeti nevelési programok (nyár-ősz-tavasz)
I.1.Két alkalommal önkéntesek bevonásával programot, denevérodú kihelyezést szervezünk Debrecenben.A program során az érdeklődők megismerkedhetnek a denevérfajokkal, azok életmódjával és a velük kapcsolatos hiedelmekkel. A résztvevők tájékoztatást kapnak, hogy kihez fordulhatnak segítségért, ha denevérek költöznek az otthonaikba.
I.2.Szakköri foglalkozások.Célja a tanulók természetvédelmi ismereteiknek fejlesztése, természetvédő attitűdjeik javítása. A foglalkozások témái:
I.2.a.Denevér és egyéb fajok védelme a házkörül. A résztvevők megtudhatják mit tehetnek a körülöttük élő védett állatokért.Debreceni iskolákban és a Természettárban.
I.2.b.„Bőregér baráti kör”. A gyerekek megismerhetik a Debrecen környékén előforduló denevér fajokat és a velük kapcsolatos hiedelmeket.Debreceni iskolákban és a Természettárban.
I.2.c.Ismerjük meg a Debreceni Nagyerdő védett értékeit! Az érdeklődők megismerkedhetnek a védett ragadozó madarainkkal és a Nagyerdőn előforduló nappali lepkefajokkal.
I.2.d.Kisgyőri diákoknak a Természetvédelmi Oktatóközpontunkban elsősorban a falut övező
védett területek természeti értékeinek megismerése és védelme, a tanösvény bejárása és a megfigyeltek
feldolgozása.
I.3.Zárórendezvény Kisgyőrben a partner iskolák és a projekt időszak alatt bevont szakemberek számára.
A projektben részt vevő előadók megbeszélik tapasztalataikat és ismeretterjesztő előadásokat (3 db) tartanak.
II.Környezet- és természetvédelmi monitorozás (a projektidőszak alatt több alkalommal)
II.1.Denevér felmérések Kisgyőr és Debrecen környékén.
II.2.Nappali ragadozómadár-fajok állományainak vizsgálata Debrecen környéki homoki tölgyes maradványerdőkben.Elsősorban fészek felmérést végeznénk vegetációs időn kívül, majd visszaellenőrzést tavasszal.
Az érintett területek az alábbiak: Böszörményi erdő (4690 ha), Hadházi Nagyerdő (1400 ha), Téglási erdő (1140 ha), Savós-Gúti erdő (1160 ha) és Debreceni Nagyerdő (1000 ha)
II.3.Nappali lepkék faunisztikai vizsgálata a Debreceni Nagyerdőn. Három kijelölt mintaterület monitorozása tavasszal és ősszel havi rendszerességgel.Két alkalommal az érdeklődők számára terepi túrát szervezünk.
III.Ismeretterjesztő, a környezet- és természettudatosságot szolgáló kiadványok elkészítése, kiadása
III.1. Az otthonunkat körülvevő denevér fajok bemutató 6 old. leporello (500 db).

A projektet támogatta a Földművelési Minisztérium “Zöld Forrás” pályázata

 

fm_logo_szines