Zöld Forrás 2017

Egyesületünk 1 148 867 Ft támogatásban részesült a “Védett és indikátorfajok monitorozása, élővilágbarát kert tanösvény létrehozása Debrecen és Kisgyőr térségében” című pályázatának megvalósítása érdekében. (PTKF/728/2017)

Főbb tevékenységek:

I.Környezeti nevelési célú programok szervezése, lebonyolítása (2017. május-2018.május)
I.a Ismeretterjesztő előadások debreceni iskolákban és a kisgyőri Természet Háza Oktatóközpontunkban. Célja a tanulók természetvédelmi tájékozottságának fejlesztése,természethez való viszonyuk javítása.
I.a.1. A mogyorós pele megismerése és védelmének elősegítése. Debreceni iskolákban, 4 alkalommal
I.a.2. Miért fontosak a szitakötők? Előadások a szitakötők életéről, megismeréséről, jelentőségükről,Debreceni iskolákban,4.alk
I.a.3. Kisgyőri tanulóknak természetismereti előadás az élővilágbarát kertről,a ház körül megtelepíthető élőlényekről, szerepükről.Kisgyőri Természet Háza Oktatóközpont,2 alk.
I.b. Szakvezetéses terepi foglalkozások
I.b.1 Élővilágbarát kert tanösvény séták a Debreceni Egyetem Botanikus Kertjében, célja, hogy az résztvevők számára egyaránt érdekes és szemléletes módon mutassuk be a leggyakoribb élővilágbarát kerti eszközöket és az ezekkel védhető madár- és egyéb állatfajokat,4 alk.
I.b.2 Szakvezetéses túra a Tócó-völgye helyi jelentőségű védett természeti területre,a jelenlévő szitakötőfauna  jelentőségének megismertetése,veszélyeztető tényezők és védelmi lehetőségük bemutatására, 1 alk.
I.b.3. Három alkalommal 3 helyszínen (Bodaszőlő-Monostori erdő;Kisgyőr,Debreceni Egyetem Botanikus Kertje) önkéntesek
bevonásával peleodú kihelyezéseket szervezünk 2017. Év Emlőse-A pele programhoz kapcsolódóan,az érdeklődők megismerkedhetnek a rejtett életmódú, védett kisemlőssel, védelmük lehetőségeivel ,az odúk kihelyezésével aktívan részt vesznek megőrzésükben.
I.c Élővilágbarát kert tanösvény kialakítása a DE Botanikus Kertjében. Célkitűzése bemutatni, hogy különböző eszközökkel és felszerelésekkel bárki segítheti a körülöttünk levő élőlények megtelepedését és hozzájárulhat a biológiai sokféleség fenntartásához. 1alk.
I. d Zárórendezvény Kisgyőrben a partner iskolák és a projekt időszak alatt bevont szakemberek számára. A projektben részt vevő előadók megbeszélik tapasztalataikat és ismeretterjesztő előadásokat  tartanak. Az előadásokat terepi bejárás követi.
II.Környezet- és természetvédelmi monitorozás (több alkalommal)
II.a Pelemonitoring évi 12 alkalommal,a kijelölt területeken odútelep fenntartás, karbantartása,módszeres gyűjtése és feldolgozása és rögzítése a keletkezett biotikai adatoknak, majd gyűjtött adatokat átadása HNPI-nak.
II.b Szitakötők faunisztikai vizsgálata a Tócó-völgye helyi jelentőségű védett természeti területén, 8 hónapon keresztül, szigorú módszerek alkalmazásával, line transzekt bejárásokkal,havi 1 terepi nap, fotódokumentációval, befogás és terepi azonosítás  együttes alkalmazása,a gyűjtött biotikai adatok rögzítése, feldolgozása,HNPI részére az adatokat beszolgáltatása.
III.Ismeretterjesztő, a környezet- és természettudatosságot szolgáló kiadványok, könyvek készítése, kiadása
III.a Tócó-völgy szitakötői 6 old. leporelló
III.b Peléink és védelmük 6 old.  leporelló
III.c Élővilágbarát kert leporelló 6 old.
III.d Pelevédelmi (plakát)

A projektet támogatta a Földművelési Minisztérium “Zöld Forrás” pályázata.

foldmuvelesugyi_miniszterium_logo-szines