Védett és karakternövények telepítése

A  Debrecen-Hajdúböszörményi tölgyesek Natura 2000 terület számos értékes növényfajnak  nyújtott és nyújt még ma is otthont. Sajnos az elmúlt évszázadban különböző okok miatt ezek a növények megritkultak, több el is tűnt innen. Hiába a védettség, aktív beavatkozás nélkül elszegényedhet ez az értékes terület.  A Hajdúböszörményi Zöld Kör számos természetvédelmi beavatkozással segíti az erdő természeti értékeinek megőrzését és gazdagítását . Ezek közül az egyik a védett és karakternövények visszatelepítése, amelyet  egyesületünk részvételével, Debreceni Egyetem Botanikus Kertjének szakmai segítségével végez.
Az első akciónk november 10-én lesz a  Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola önkénteseinek részvételével, amikor 2000 őshonos cserjét és lágyszárút fogunk elültetni a területen.

Így a program (Interreg V-A Románia-Magyarország Program “Conservation and protection of the cross border natural heritage of Bihor – Hajdú-Bihar counties – Na-Tu-Re”) során három év alatt több mint 10000 növénnyel gazdagodik az erdő, köztük több olyan fajjal, mely az idők során már eltűnt innen például az erdei szellőrózsa, a nagy ezerjófű vagy a fokozottan védett magyar nőszirom.

noszirmok_logoval