Mogyorós pelék az új odúkban!

Tavaly ősszel 40 darab kifejezetten pelék számára készített odúkat helyeztünk ki a Debrecenhez közeli erdőkben. Az odúkat különböző korú erdőállományokba raktuk, eltérő magasságokban, a helyük koordinátáit rögzítettük és térképre vittük.
A tavaszi odúellenőrzések során örömmel tapasztaltuk, hogy a mogyorós pelék gyorsan felfedezték a kihelyezett mesterséges odúkat, és szép számmal foglalták a pelelakásokat, amit a behordott fészekanyagok (száraz növényi részek, tölgyfa levelek) jeleztek, és magát a mogyorós pelét is láthattuk.
Egyesületünk pelevédelmi programja így sikeresen elkezdődött, s mivel a pelék a jó táplálékellátottságú években többször is szaporodhatnak, valószínűleg az odúk foglalása is folytatódni fog.
Az örömhír mellett volt egy sajnálatos is, egyesületünk alelnöke ellenőrizte az egyik közeli odútelepet, ahonnan egy odút lefeszítettek és elloptak. A hiányzó odút hamarosan pótoljuk.
A program a Földművelésügyi Minisztérium 2017-os “Zöld Forrás” programja támogatásával valósult meg. Azonosító: PTKF/728/2017

Fotók, szöveg: Szabó Tünde