Biokert (magaságyások)

A parasztudvaroknak tartozéka volt a palántás. Ez rendszerint 50-70 cm magas vesszőkből, száraz kukoricaszárból, dohánykórókból készített 2 méter széles és igény szerint 4-10 méter hosszú, téglalapalakú elkerített terület volt. Az így körbezárt területet tavasszal megtöltötték trágyás-humuszos termőtalajjal, legfelülre meg porhanyós, lehetőleg erdei föld került. Abba dugványoztak, ültettek hajtásokat, palántákat, vagy vetettek magokat. A magoncokból kifejlődött palántákat, palántacsemetéket megerősödésük után kiszedve a végső helyükre, a paprika-, uborkaföldekre ültettek ki. Az évezredek óta bevált palántásnak a mai dísz- és haszonkertekben is helye van. Az emelt ágyas kertészkedés sok előnyt kínál a hagyományos kertműveléssel szemben. A legfontosabb, hogy ki tudjuk használni a növények egymásra gyakorolt hatását.

  1. Nincs gyomlálás – „rabszolgamunka”, amit a hagyományos kertészetben eltöltünk a gyomstratégiájú növényfajok visszaszorításával. Ezzel szemben az emelt ágyásban alig, vagy egyáltalán nem kell gyomokat írtani.  Miután feltöltöttük az ágyásokat a talajjal,  a később kikelő gyomokat egyszerűen kihúzgáljuk a földből.
  2. Nem kell műtrágyázni – az emelt ágyásra kiszórt komposzt, növényi hulladék és zöldtrágya megfelelően lazítja és tápanyaggal látja el a talajt.
  3. Nagyobb hozam kis helyen – köszönhetően a laza jó minőségű és szerkezetű talajnak szebb és jobb minőségű zöldségeket tudunk termelni. Itt lehet igazán kihasználni a vegyeskultúra lehetőségeit.
  4. Nincs talajtömörödés – az emelt, magas ágyásos  kertekben nem járkálunk még véletlenül sem a talajon, így nincs talajtömörödés.
  5. A kert adottságaihoz alakíthatjuk az ágyásainkat.
  6. Egészséges biotermékek – kiválóan nőnek itt az olyan növények is, melyek a pangó vízre érzékenyek. Petrezselyem, sárgarépa, retek és valamennyi saláta.
  7. Kert hajolgatás nélkül – a magasságot az igényeinknek megfelelően alakíthatjuk ki, így kényelmesen tudjuk gondozni, ápolni az ültetvényünket.
  8. Kevesebb vízzel, ritkábban kell locsolnunk – A komposzttal jól feltöltött magaságy talaja nehezebben szárad ki, mert a komposzt a nedvességet megőrzi. Miután a növényzet összezárt, szintén takarja, árnyékolja a talajt.
  9. Nincs ásás – Csak fel kell tölteni az ágyat komposzt – föld keverékével, ősszel zöldtrágya növénnyel bevetni, és az ásót akár el is felejthetjük.
  10. Időt takaríthatunk meg, nagyobb sikerrel – kevesebb időt kell a kertben munkára fordítanunk, hisz a talajmunkák, mint az ásás, rotálás, gereblyézés, a teljes tenyészidő alatti gyomlálást az emelt vagy magasított ágyással megszüntetjük.

Kertünkben négy magaságyás található, bennük egynyári fűszer és gyógynövényekkel (csombor (borsfű), bazsalikom, sáfrányos szeklice, körömvirág, majoránna, stb.) illetve méheket és lepkéket vonzó virágok (mézontófű (facélia), takarmánylucerna, vöröshere, fehérhere, bíborhere, szöszös bükköny, lóbab, takarmánybaltacim, erdei csillagfürt, olajretek, fehér mustár, pohánka, stb.). Később zöldségek is kerülhetnek ide.