Mérések

A pályázat keretében állandó mérőállomást létesítettünk a Kisgyőri Gaia csillagda mellett, illetve két alkalommal, 2-2 éjszakás mérési kampányt folytatunk a Bükki Csillagoségbolt-parkban. Az alábbiakban a mérőállomást, illetve a méréseket és eredményeiket mutatjuk be.

 

  1. Állandó mérőállomás

A Kisgyőri Természet Háza mellett felállított mérőállomáson egy Ultra Starlight éjjellátó kamerát telepítettünk, mely É-ÉK irányba néz, illetve egy Unihedron SQM-LE (Sky Quality Meter, ethernetes változat) égboltfényesség mérő eszköz került felhelyezésre időjárásálló házban. Az égboltkamera élőképe az idokep.hu oldalon a kamerák között megtekinthető, az  SQM adatainak kezelésére alkamas SQM reader a Természet Háza belső hálózatán érhető el:

A Bajai Obszervatórium technikai, informatikai támogatásával az SQM által mért adatok 2022. február 3-a óta aktuálisan, vagy dátumra és időpontra visszakereshető módon, numerikusan és grafikonon is rendelkezésre állnak ide klikkelve.

Alább a mérő eszközöket látjuk, illetve az Időképen közvetített képet. Az aktuális élőkép rákattintással itt érhető el, míg az aktuális mozgóképet itt lehet megtekinteni.

2. Terepi mérések

A méréseket a projektben beszerzett eszközökkel (Sony Alpha 7-iii fénykpezőgép, Samyang 14 mm-es optika, Sky-Watcher AZ-Gti mechanika) és saját SQM-ünkkel 2022 tavaszán indítjuk.

A Bükki Csillagoségbolt-parkban kijelölt egyes – GPS-sel pontosan bemért- mérési pontokon teljeségbolt panorámaképeket készítünk (10 kép fedi le az égboltot), melyeket Dr. Kolláth Zoltán saját fejlesztésű DiCaLUM szoftverével dolgoz fel. A hamisszínes teljeségbolt leképezés pontosan megmutatja a fényszennyezés mértékét, és a fényszennyező források irányait. A fotózást SQM méréssel is kiegészítjük. A mérések eredményeit térképen is megjelenítjük.

2022 március 28-i mérési program

Első terepi mérési programunk során a Bükk fennsík két helyszínén  (1., 2. ) és a Bükki Csillagda tetőteraszán végeztünk méréseket. SQM méréseink eredménye rendre 21,4-21,5 mg/arcsec2 volt.

Alább látható a Bükki Csillagda tetőteraszáról készített panorámakép, illetve a Bükk fennsíkon készített panorámakép itt tekinthető meg.

A képeket Dr. Zoltán Kolláth DiCaLum szoftverével dolgozta fel, az eredmények alább láthatóak.

2022 május 31-i mérési program

Májusban folytattuk mérési programunkat. A márciusi mérést megismételtük a Bükki Csillagdánál, a másik felvétel a Borostyán Panziónál készült. SQM méréseink eredménye: 21,3 és 21,5 mg/arcsec2 között volt.