V4 workshop Szlovákiában

Szeptember 7 -9 között a Visegrádi 4 workshop sorozat újabb állomásán vettünk részt a szlovákiai Stakcin (Takcsány) és Kolonica (Kiskolon) településeken. A program címe az alábbi volt:
„Astrotourism as a challenge for non-industrial region” (Asztro-turizmus, mint kihívás egy nem iparosodott régió számára).

A szokásos workshop program mellett nagy számú résztvevővel tudományos ülésszak keretében megünnepeltük a 30 éve alapított kolonicai csillagvizsgálót és a Zeiss vetítővel felszerelt 8 m-es kupolájú planetáriumot. Az ülésszaknak az 1866-os híres knahyna-i meteorit (a korszak legnagyobb európai meteoritja) adott külön aktualitást, hiszen a szomszédos ukrajnában, épp a határ túloldalán a közelmúltban adták át a 150 éve lehullott meteorit emlékhelyét.

A programon titkárunk “Hortobágy – csillagoségbolt-park a Magyar Alföldön – kihívások és lehetőségek” címmel, illetve Novák Richárd a Bükki Csillagoségbolt-park részéről a park alapításáról tartott előadást (a magyar delegáció tagja volt még Kása János, aki a Magnitúdó Csillagászati Egyesületet képviselte).

A további előadások során bemutatták a Poloniny és Bieskidzky csillagoségbolt-parkokat, a Kolonica csillagvizsgálóban folyó tudományos és ismeretterjesztő munkát, illetve a Szlovák meteorészlelő hálózatot.

A workshop zárásaként szlovák-lengyel-ukrán háromoldalú megállapodást írtak alá a létrejövő új, három országot érintő, határon átnyúló csillagoségbolt-parkról.

A programot a Ploniny Csillagoségbolt-parkban tett kirándulás is kiegészítette, ahol többek között a park tanösvényét és tájékoztató létesítményeit tekintettük meg.